Michelin – průvodce exkluzivním stolováním

Pojem Michelin v gastronomii vyjadřuje tu nejvyšší kvalitu a luxus. Podniky, které se můžou pochválit Michelinskou hvězdou, patří k tomu nejlepšímu, co kulinářský svět nabízí. Získání takovéto hvězdy je pro každou restauraci obrovským snem, který však většinou zůstává nesplněný. Je to z toho důvodu, že získání tohoto ve světě gastronomie nejvyššího možného ocenění je extrémně náročné a podaří se to jenom hrstce uchazečů. Však ti, kteří toto ocenění nakonec získají, se určitě nemusí obávat, že by je zákazníci obcházeli.

A jaká je historie tohoto ocenění? Společnost Michelin, která vyrábí pneumatiky, vydala v roce 1900 průvodce, aby povzbudila lidi k cestování po Francii. V roce 1926 pak společnost poprvé poslala do restaurací lidi, kteří měli za úkol anonymně ohodnotit úroveň restaurace. Na tomhle principu funguje hodnocení vlastně až dodnes.

Tito anonymní hodnotitelé však samozřejmě nejsou jen tak nějací lidé náhodně vybráni z uchazečů, ale odborníci na gastronomii, kteří dokážou ohodnotit nejen úroveň podávaných pokrmů, ale také služby, které daná restaurace poskytuje, jako například přístup a připravenost personálu a podobně, nebo i prostředí a zařízení restaurace. Hodnotitel se musí umět sžít s daným prostředím a chovat se a působit jako běžný zákazník. Je totiž velmi důležité, aby zaměstnanci restaurace nevěděli, o koho se jedná a on tak mohl toto zařízení ohodnotit objektivně, podle úrovně služeb a jídla, jaké se dostává každému jinému zákazníkovi.

Tito hodnotitelé vždycky napíšou podle svých zkušeností recenzi na vybraný podnik, pak se všichni recenzenti setkají a diskutují o tom, kterým restauracím by měla být tato Michelinská hvězda udělena. Michelin pak podnikům udělí hvězdy v rozsahu 0 až 3. I jedna hvězda je v tomto případě pro restaurace obrovským úspěchem, na který se odvolávají při každé možné příležitosti. Proto, pokud budete mít někdy příležitost takovou restauraci navštívit, určitě ji nepromarněte a dopřejte si zážitek z kategorie těch skutečně luxusních.